" Życie jest podróżą, która prowadzi do domu "...


... także naszego, tego który łączy przeszłość z teraźniejszością, len z koronką, misterne hafty z niesfornymi kordonkami...
.. i wreszcie tego, który daje nam siłę, ukojenie, spełnienie marzeń - home about ..

poniedziałek, 11 stycznia 2016

"Głód jest najlepszym kucharzem.."

19 komentarze


Kochani, dziś wpadam jak po ogień, ale musiałam podzielić się z Wami pomysłem na jutrzejszy obiad :) Szczególnie z tymi, którzy nie jadają mięska lub lubią czasem spróbować czegoś zielonego :) Przepis dostałam od przyjaciółki, zajadam od jakiegoś czasu i mogę zapewnić Was, że tak samo pięknie wygląda jak i smakuje :)) A zatem ..

KASZA PĘCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Potrzebujemy:

60-100g kaszy gryczanej niepalonej lub pęczak (ja dałam pęczak)
6-7 suszonych pomidorów (ja daję 5)
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka masła klarowanego
4 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta suszonego oregano ( ja daję ciut więcej :)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 garście szpinaku

Na suchej patelni delikatnie podsmażamy pestki słonecznika, nastepnie dodajemy masło klarowane i cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki - lekko go rumienimy. Dodajemy ugotowaną kaszę i suszone oregano, smażymy chwilkę mieszając przez ok 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki i natkę pietruszki, smażymy minutkę. Na koniec dodajemy opłukany i osuszony szpinak i mieszamy podgrzewając aż szpnak zmięknie. Zajadamy ze smakiem, a przepis podajemy przyjaciółce lub sąsiadce :))